easy bootstrap web page maker software download

ULCERUL  PERFORAT

URGENTA CHIRURGICALA

LAPAROSCOPIE
MURES

TEHNICI CHIRURGICALE MINIINVAZIVE IN TRATAMENTUL DIVERSELOR PATOLOGII ABDOMINALE.

ULCERUL GASTRODUODENAL PERFORAT

Generalitati

Ulcerul gastroduodenal este o afectiune digestiva frecventa, definita prin pierderea integritatii mucoasei (stratul intern al tubului digestiv) intr-o zona limitata a stomacului sau duodenului.

Cauzele cele mai importante ale aparitiei ulcerului sunt infectia cu Helicobacter Pylori (in mai mult de doua treimi din cazuri) si ingestia de medicamente, dintre care aspirina si antiinflamatoarele nonsteroidiene neselective (de tipul Diclofenac, Indometacin, Piroxicam, Ibuprofen, medicamente frecvent folosite si accesibile fara reteta) sunt cele mai des implicate.

H. Pylori si antiinflamatoarele produc peste 90% dintre ulcere, restul fiind rezultatul unor cauze mai rare.


Rolul fumatului, al consumului de alcool, al stresului psihic, al alimentatiei neregulate, al condimentelor pare a fi doar unul de crestere a riscului si imbolnavirii la pacienti infectati cu H. Pylori sau consumatori de antiinflamatoare, si nu acela de cauza directa. Helicobacter Pylori este o bacterie adaptata la mediul acid gastric si care prin modificarile pe care le produce poate provoca aparitia gastritei, ulcerului gastric sau duodenal si a cancerului gastric. Totusi, la majoritatea celor infectati cu Helicobacter nu se produc leziuni. 


Ulcerul peptic este prezent la nivelul mucoasei stomacului, intestinului subtire sau esofagului. Acesta poate fi provocat de infectia cu helicobacter pylori, o bacterie care invadeaza peretele stomacului sau al intestinului subtire, distrugand mucoasa. 


Sindromul Zollinger-Ellison. O persoana cu sindromul Zollinger- Ellison are o tumoare localizata in zona pancreasului, stomacului sau intestinului care stimuleaza stomacul sa produca mai mult acid decat este normal. Cantitatea crescuta de acid poate distruge celulele care captusesc stomacul si intestinul si declanseaza ulcer peptic si malabsorbtie. 


O persoana care sufera de ulcer perforat prezinta o ruptura in peretele stomacului sau duodenului, primul segment al intestinului subtire determinata in general de ulcerul peptic. 

Ulcerul perforat permite alimentelor si sangelui sa se scurga in abdomn, astfel favorizand aparitia peritonitei chimice.


Simptomele unui ulcer peforat includ dureri abdomniale severe, umflarea abdomenului, sensibilitate abdomniala, greata, varsaturi si febra. Printre manifestarile principale pot fi 

- Dureri abdominale:

    durerea este de obicei severa, debuteaza brusc, se inrautateste la miscare, apare in special in tot abdomenul, decat intr-o singura regiune

este localizata in abdomenul inferior cat si in abdomenul superior si poate iradia catre spate.

- Sensibilitate abdominala: apare atat in partea stanga cat si in partea dreapta a abdomenului inferior, inflamatia abdomenului

  • dureri de spate
  • greata
  • varsaturi
  • sughit
  • dificultati de respiratie
  • puls rapid - semne de soc.


Tratment chirurgical. Tratamentul de electie al ulcerului perforat este interventia chirurgicala pentru corectarea orificiului prezent la nivelul stomacului sau duodenului, daca defectul este sub 2 cm.

Cel mai frecvent este utilizata tehnica laparoscopica care perfite rapid identificarea cauzei de abdomen acut, toaleta cavitatii peritoneale , sutura ulcerului daca acesta este de dimensiune sub 2 c. Daca orificiul este de mai mari dimensiuni, cum avem in cazul ulcerelor gastrice cronice atunci este necesara o chirurgie de anvergura ce consta in rezectia segmentului gastric- antrectomie asociata cu vagotomie troculara selectiva/neselectiva.

Riscurile de infectie si complicatii sunt mult mai mici prin intermediul laparoscopiei, iar sansele de recuperare sunt mult mai bune.

FOLLOW US