best offline web generator software download

GASTRECTOMIA LONGITUDINALA

GASTRIC SLEEVE

LAPAROSCOPIE
MURES

TEHNICI CHIRURGICALE MINIINVAZIVE IN TRATAMENTUL DIVERSELOR PATOLOGII ABDOMINALE.

GASTRECTOMIA LONGITUDINALA

Generalitati

Chirurgia bariatrică (chirurgia obezității) este o specialitate desprinsă din chirurgia generală și se adresează tratamentului obezității. Obezitatea este o afecțiune care rezultă din acumularea excesivă de grăsime. Aprecierea acestui exces se determină cu ajutorul unei formule de calcul care determină indicele de masă corporală (body mass index), prescurtat BMI. Pe baza valorii BMI, excesul ponderal se gradează în felul următor:


Normal: 18,5-24,9 kg/m².

Supraponderal: 25-29,9 kg/m².

Obezitate moderată (grad I): 30-34,9 kg/m².

Obezitate severă (grad II): 35-39,9 kg/m².

Obezitate morbidă (grad III): 40-50 kg/m².

Superobezitate ≥ 50 kg/m².


Obezitatea este considerată morbidă atunci când depășește cu 100% greutatea ideală, când BMI ≥ 40 kg/m². De obicei, la aceste valori, excesul de greutate are drept consecință și peste 30 de boli asociate.

Dintre acestea, putem enumera: 

• diabetul zaharat tip 2;

• hipertensiunea arterială; 

• afecțiuni vasculare coronariane și periferice; 

• apneea în somn, sindromul Pickwick;

• suferințe articulare; 

• hernii abdominale;

• boala de reflux gastroesofagian;

• diferite tipuri de cancer (sân, uter, colon, pancreas). 


Astfel, cu aceste probleme ce trebuie luate mai mult decât în serios, aspectul estetic devine cel mai puțin important, chiar dacă nici acesta nu trebuie neglijat. 


 În cadrul chirurgiei bariatrice, se practică o serie de intervenții chirurgicale laparoscopice restrictive sau malabsorbtive care au ca scop reducerea excesului ponderal până la 100% și vindecarea sau ameliorarea bolilor asociate. De asemenea, riscul de deces în primii 5 ani scade de 10 ori față de persoanele afectate neoperate.


Indicațiile operației:

• BMI ≥ 40 kg/m²;

• BMI ≥ 35 kg/m² și boli asociate;

• Diete și regimuri fără succes mai mult de un an;

• Pacienți bine motivați, hotărâți să se supună intervenției;

• Pacienți stabili emoțional, fără dependență de alcool sau alte toxice.


Gastrectomia longitudinală (gastric sleeve) este o intervenție care produce scăderea în greutate prin două mecanisme: restrictiv (îndepărtează o mare parte din stomac lăsând un rezervor de 80-120 ml) și hormonal (prin extirparea fundului gastric se reduce semnificativ secreția hormonului foamei, grelina).

Operația ”de micșorare a stomacului” se realizează miniminvaziv (laparoscopic) și constă în îndepărtarea marii curburi gastrice cu păstrarea antrului gastric și a micii curburi sub forma unui tub calibrat pe o sondă.

Tehnica aduce beneficiile chirurgiei laparoscopice, durere redusă, externare în primele 48 ore de la intervenție. Avantajul său constă în confortul oferit pacientului care prezintă senzația de sațietate rapid prin umplerea unui stomac de doar 100 ml, reducerea senzației de foame prin suprimarea secreției de grelina. De asemenea, nu modifică traseul alimentelor, nu exclude segmente digestive din circuit și pierderea excesului ponderal poate ajunge până la 100%.

Tehnica are rezultate comparabile cu alte tehnici malabsorbtive în ceea ce privește vindecarea diabetului zaharat tip 2, a hipertensiunii arteriale, a dislipidemiei și a apneei în timpul somnului. Riscurile de infectie si complicatii sunt mult mai mici prin intermediul laparoscopiei, iar sansele de recuperare sunt mult mai bune.

FOLLOW US