top responsive website design software download

INELUL GASTRIC ADJUSTABIL

GASTRIC BANDING

LAPAROSCOPIEMURES

TEHNICI CHIRURGICALE MINIINVAZIVE IN TRATAMENTUL DIVERSELOR PATOLOGII ABDOMINALE.

INELUL GASTRIC ADJUSTABIL

Generalitati

Inelul gastric ajustabil (gastric banding) este o tehnică restrictivă dezvoltată la începutul anilor 90 și constă în aplicarea laparoscopică a unui inel siliconic de volum variabil, ajustabil în parte superioară a stomacului. 

Stomacul capătă aspectul de clepsidră cu o porțiune superioară de aproximativ 15 ml care comunică cu porțiunea inferioară printr-un tunel cu calibru ajustabil în funcție de ritmul de scădere ponderală prin intermediul inelului.

Are avantajul că nu secționează tubul digestiv și nu implică rezecții de segmente digestive, este reversibilă prin extragerea inelului însă are dezavantajul senzației de obstrucție postalimentară imediată, scăderea ponderală redusă față de alte tehnici (50% din excesul ponderal) și riscul reacției de respingere sau de eroziune locala. 


Chirurgia bariatrică (chirurgia obezității) este o specialitate desprinsă din chirurgia generală și se adresează tratamentului obezității. Obezitatea este o afecțiune care rezultă din acumularea excesivă de grăsime. Aprecierea acestui exces se determină cu ajutorul unei formule de calcul care determină indicele de masă corporală (body mass index), prescurtat BMI. Pe baza valorii BMI, excesul ponderal se gradează în felul următor:


Normal: 18,5-24,9 kg/m².

Supraponderal: 25-29,9 kg/m².

Obezitate moderată (grad I): 30-34,9 kg/m².

Obezitate severă (grad II): 35-39,9 kg/m².

Obezitate morbidă (grad III): 40-50 kg/m².

Superobezitate ≥ 50 kg/m².


Obezitatea este considerată morbidă atunci când depășește cu 100% greutatea ideală, când BMI ≥ 40 kg/m². De obicei, la aceste valori, excesul de greutate are drept consecință și peste 30 de boli asociate.

Dintre acestea, putem enumera: 

• diabetul zaharat tip 2;

• hipertensiunea arterială; 

• afecțiuni vasculare coronariane și periferice; 

• apneea în somn, sindromul Pickwick;

• suferințe articulare; 

• hernii abdominale;

• boala de reflux gastroesofagian;

• diferite tipuri de cancer (sân, uter, colon, pancreas). 


Astfel, cu aceste probleme ce trebuie luate mai mult decât în serios, aspectul estetic devine cel mai puțin important, chiar dacă nici acesta nu trebuie neglijat. 


Riscurile de infectie si complicatii sunt mult mai mici prin intermediul laparoscopiei, iar sansele de recuperare sunt mult mai bune.

FOLLOW US