best wysiwyg web design software

HERNIA OMBILICALA

TRATAMENT CHIRURGICAL

LAPAROSCOPIE
MURES

TEHNICI CHIRURGICALE MINIINVAZIVE IN TRATAMENTUL DIVERSELOR PATOLOGII ABDOMINALE.

HERNIA OMBILICALA

Generalitati
Hernia ombilicala constituie un defect de structura al peretelui abdominal localizat in zona inelului ombilical.. Acesta implica exteriorizarea subcutanata la nivelul ombilicului a unui segment de tesut adipos intraabdominal sau a unui organ intern. Dimensiunea herniei poate sa varieze de la cativa milimetri pana la aproximativ 1 sau 5 centimetri in diametru uneori si dimensiuni gigante - 10 cm Aspectul acesteia este cel de protuberanta sau boselura la nivel ombilical.

Inelul ombilical reprezinta regiunea unde cordonul ombilical patrunde in interiorul abdomenului fetusului. Cordonul ombilical reprezinta puntea de legatura dintre placenta si fetus cu rol de suport al vaselor sangvine care il strabat si cu rol in reglarea fluxului de sange destinat perfuzarii fetusului, cu un rol activ in procesul de resorbtie al lichidului amniotic care il inconjoara. Inainte de nasterea copilului, cordonul ombilical este, in mod normal, inchis de un inel muscular aflat la acest nivel. In cazul in care inelul muscular nu se poate inchide, se produce hernia ombilicala.
Simptomul principal ale herniei ombilicale este prezenta unei umflaturi cu consistenta scazuta, aparuta la nivelul ombilicului. In cazul herniilor ombilicale necomplicate nu se resimt de obicei senzatii dureroase.
Herniile ombilicale pot fi prezente la nastere, insa este posibil sa nu poata fi identificate imediat. Herniile ombilicale devin vizibile in urma desprinderii bontului ombilical, dupa cateva zile postpartum. Dimensiunea inelului herniar poate sa varieze de la cativa milimetri pana la 1 sau chiar 5 centimetri in diametru.
In cazul herniei ombilicale necomplicate, masa herniata poate fi impinsa inapoi in abdomen prin presare digitala usoara, aceasta fiind reductibila. De asemenea, hernia devina mai vizibila atunci cand pacientul tuseste, plange sau efectueaza orice miscare care determina cresterea presiunii intraabdominale. Unele hernii ombilicale pot atrage mai mult atentia din cauza aspectului neobisnuit determinat de pielea in exces care le acopera, insa acesta nu este un motiv pentru a le considera mai periculoase sau mai grave decat altele.

Organele implicate adesea in herniile ombilicale sunt epiplonul sau intestinul subtire.

In cazul femeilor insarcinate, simptomele pot aparea fie la inceputul sarcinii, fie in stadii mai avansate ale acesteia. Astfel, gravida va observa la nivelul abdomenului o regiune de piele destinsa, cu aspect semitransparent sau chiar violaceu, cu caracter reductibil sau ireductibil. Hernia poate avea forma rotunda sau ovalara si diverse dimensiuni.
Herniile ombilicale la femeile gravide se monitorizeaza pe tot parcursul sarcinii. In conditiile in care acestea nu ridica probleme deosebite, corectia lor se efectueaza dupa nastere. In situatia in care hernia ombilicala afecteaza starea de sanatate a mamei, fiind necesara corectia sa mai devreme de finalul sarcinii, se incearca programarea interventiei chirurgicale corective dupa finalizarea primului trimestru de sarcina sau se incearca instituirea unui tratament conservator. In cazul in care nici acest lucru nu este posibil, complicatiile survenite periclitand viata mamei, se procedeaza la efectuarea interventiei chirurgicale de corectie de urgenta.

Hernia ombilicala devine complicata rareori, insa atunci cand survin aceste complicatii este necesara interventia medicala corectiva de urgenta. Complicatiile care se pot asocia herniei ombilicale constau in:
Incarcerarea herniei ombilicale
Masa abdominala exteriorizata devine "captiva", iar impingerea sa inapoi la nivel intraabdominal devine imposibila, hernia fiind catalogata in acest stadiu drept ireductibila. In aceasta situatie, pacientul incepe sa manifeste simptome precum senzatia de abdomen plin si destins, varsaturi, senzatie dureroasa, stari de nervozitate sau iritabilitate, roseata tegumentului sau reactie febrila. Incarcerarea herniei ombilicale se poate produce ca urmare a aderentelor formate intre organele herniate.
Strangularea herniei ombilicale
Strangularea herniei determina intreruperea fluxului de sange care iriga continutul abdominal blocat la nivelul inelului herniar. In situatia in care un tesut nu primeste suficient oxigen si substante nutritive, se produce pierderea functionalitatii si moartea acestuia. In astfel de situatii, abdomenul devine destins, iar pacientul poate sa prezinte senzatie de greata sau chiar sa manifeste varsaturi, dureri abdominale si stare febrila. Strangularea herniilor reprezinta o complicatie rar inregistrata in cazul herniilor ombilicale. Tegumentele supradiacente herniei strangulate devin rosii, cu aspect eritematos, tensionate sau chiar cianotice atunci cand capata coloratia albastruie determinata de scaderea concentratiei de oxigen din sange.
Ruptura herniei
Ruptura herniei reprezinta o complicatie grava a herniei ombilicale. In urma rupturii sacului herniar se poate produce evisceratie sau expunerea organelor herniate la mediul extern, a carei corectie se efectueaza doar prin intermediul interventiei chirurgicale. Ruptura herniei poate sa predispuna la dezvoltarea unor procese septice localizate sau generalizate prin grefarea diverselor microorganisme la acest nivel. Insamantarea microorganismelor la acest nivel poate determina chiar aparitia peritonitei.
Complicatiile cutanate
Complicatiile cutanate constau in diverse afectiuni ce se pot declansa la nivelul pielii din regiunea supradiacenta defectului. Acestea se pot manifesta sub forma eczemelor, ulceratiilor, sub forma de intetrigo sau chiar limfangita.

DIAGNOSTIC:

Medicul specialist formuleaza diagnosticul de hernie ombilicala in urma efectuarii examenului clinic si a investigatiilor paraclinice. In cadrul examenului clinic, atentia medicului specialist se va concentra asupra urmatoarelor aspecte:
  • dimensiunea herniei ombilicale;
  • forma herniei ombilicale;
  • aspectul abdomenului, in special in zona periombilicala;
  • caracterul reductibil sau ireductibil al herniei ombilicale;
  • dimensiunea deschiderii inelului herniar;
  • expansiunea la tuse sau la provocarea efortului;
  • forma si aspectul herniei ombilicale la schimbarea pozitiei pacientului.


Diagnostic diferential
Persoanele afectate de o hernie ombilicala simpla si necomplicata pot sa nu doreasca sa apeleze la un tratament corectiv in acest sens. Pot exista insa situatii in care pacientul incepe sa se confrunte cu simptome precum dureri la nivelul abdomenului, dureri cauzate de alte patologii precum ulcere duodenale, litiaza biliara sau chiar cancer de ovare sau colon, pentru care sa se considere responsabila hernia ombilicala. Suplimentar, hernia ombilicala trebuie diferentiata si de alte patologii precum:

Hernia supraombilicala;
Hernia juxtaombilicala;
Omfalocelul;
Hidrocelul;
Lipomul;
Chistul sebaceu;
Afectiuni ale ganglionilor limfatici;
Formatiuni tumorale cutanate.

TRATAMENT:
Herniile ombilicale se corecteaza de la sine, in general, pana la atingerea varstei de doi ani, astfel ca nu intotdeauna este nevoie de interventii corective pentru vindecarea sa.

Corectia herniei ombilicale prin mojloace chirurgicale este recomandata in urmatoarele situatii:

In situatia in care hernia ombilicala are caracter persistent pana la atingerea varstei de 4 - 5 ani;
In cazul in care survin complicatii secundare precum incarcerarea sau strangularea herniei ombilicale;
In situatia in care dimensiunea herniei este mai mare de 3 cm in diametru sau are tendinta de a creste in diametru dupa un an sau doi de la aparitie;
Tratamentul chirurgical se poate realiza atat prin laparatomie sau deschiderea abdomenului, cat si prin metoda laparoscopica. Indiferent de metoda corectiva aleasa, obiectivul tratamentului consta in inchiderea orificiului herniar si intarirea regiunii in care a aparut acesta.

Ca regula generala, cu cat diametrul herniei ombilicale este mai mare, cu cat sansele de corectare de la sine a acesteia sunt mai mici. Interventia chirurgicala corectiva pentru hernia ombilicala se realizeaza sub efectul anesteziei generale. In cadrul interventiei, medicul chirurg efectueaza o incizie de mici dimensiuni la nivelul ombilicului pentru facilitarea accesului la portiunea de intestin herniata si procedeaza la restabilirea topografiei normale a acesteia. Ulterior se efectueaza sutura muschilor abdominali, inchizandu-se astfel orificiul herniar. In unele cazuri se poate proceda si la aplicarea unor materiale menite sa creasca rezistenta zonei de corectie a musculaturii. In acest sens se poate apela la folosirea unei plase, cunoscuta si sub denumirea de proteza textila, cu scopul excluderii riscului de recidiva care poate aparea ca urmare a tensiunilor exercitate asupra zonei respective.

Intarirea abdomenului cu ajutorul protezei sub forma de plasa, se realizeaza in spatele pretetelui muscular prin procedura retromusculara Rives sau intero - musculo - aponevrotic, in spatiul cuprins intre zona posterioara a muschilor drepti abdominali si foita aponevrotica posterioara a tecii muschilor dreptil abdominali. Plasa este fixata cu ajutorul unor materiale neresorbabile sau cu ajoturul unui gel biologic precum "Tissucol". In general, procedura nu secesita drenarea cavitatii abdominale.

Corectarea herniei prin metoda laparoscopica se realizeaza prin traversul a trei sau patru orificii realizate la nivelul abdomenului. Fiecare incizie are o dimensiune de doi centimetri. In schimb, metoda laparoscopica este mai costisitoare deoarece este necesara folosirea unei plase speciale si a unor mijloace speciale de fixare a acesteia.

Corectia prin operatia de laparatomie se efectueaza sub efectul anesteziei rahidiene sau a anesteziei generale. Initial se va produce un pneumoperitoneu artificial prin introducerea de dioxid de carbon intra - abdominal pentru facilitarea desfasurarii in campul de lucru. Postoperator se aplica o plasa care se fixeaza la nivelul peretelui abdominal prin intermediul unor agrafe neresorbabile spiralate. Postinterventional se procedeaza la extragerea intrumentarului folosit, se evacueaza volumul de dioxid de carbon introdus intra - abdominal si se sutureaza inciziile musculare si cutanate de la nivelul abdomenului.

Riscurile in ceea ce priveste interventia chirurgicala constau in hemoragii, infectii sau reactii adverse la substanta anestezica folosita.
Postoperator, pacientilor li se administreaza medicatie antibiotica si antialgica. Acestia vor fi imobilizati cateva ore postoperator, iar alimentatia va reveni treptat la normal. Incizia operatorie se mentine igienizata si uscata si se protejeaza prin intermediul unui pansament steril. Externarea pacientilor se poate realiza dupa 24-48 de ore postoperator, in cazul in care nu se inregistreaza complicatii precum dureri, hemoragii sau infectii. 

Exista posibilitatea ca in saptamana ce succede operatia sa se reimta dureri in regiunea plagii operatorii, insa majoritatea pacientilor isi reiau activitatile normale in mai putin de doua saptamani. In perioada de recuperare, pacientul trebuie sa evite anumite activitati precum ridicatul brusc din sezut sau stranuturile si tusea puternice. Ca masura de siguranta, pacientul poate sa apeleze la purtarea unui brau abdominal.

Probabilitatea ca hernia ombilicala sa recidiveze postoperator in cazul aplicarii unei proteze textile este foarte mica, insa in cazul corectiei efectuate fara fixarea unor materiale de rezistenta, sansele de recidiva se situeaza in jurul valorilor de 20% - 30%.

FOLLOW US