top mobile web creator

HERNIA INGHINALA

TRATAMENT CHIRURGICAL LAPAROSCOPIC

LAPAROSCOPIE
MURES

TEHNICI CHIRURGICALE MINIINVAZIVE IN TRATAMENTUL DIVERSELOR PATOLOGII ABDOMINALE.

HERNIA INGHINALA

Generalitati

Hernii inghinale: sunt cele mai frecvente tipuri de hernii (peste 80% din total) si apar clinic sub forma unor proeminente la nivelul scrotului sau pe traiectul canalului inghinal. Se produc printr-un defect al canalului inghinal. Astfel de hernii sunt mai frecvente la barbati comparativ cu femeile si incidenta lor creste cu inaintarea in varsta.

Hernia inghinală are ca și cauză principală scăderea rezistenței musculaturii peretelui abdominal în zona inghinală, urmată de apariția unei umflături în această zonă.

Hernia inghinală poate să fie de la naștere, hernie inghinală congenitală, iar dacă apare ulterior, pe parcursul vieții, se numește hernie inghinală dobândită, scrie ce se întâmplă doctore.


Cauzele herniei inghinale şi factorii de risc

Există două cauze principale de apariție a herniilor inghinale:

1. Creșterea presiunii asupra musculaturii peretelui abdominal (la obezi, sportivi de performață, la cei cu tuse cronică, bolnavi de adenom de prostată care au probleme cu urinatul, pacienții care suferă de constipație cronică).

2. Scăderea rezistenței peretelui abdominal (la persoanele în vârstă, persoanele care suferă de boli consumptive – ciroza hepatică).


Factorii de risc

Hernia inghinală este mai frecventă la bărbații supraponerali, la cei cu tuse cronică sau cei care depun muncă fizică intensă (ridicare de greutăți frecventă), sportivii de performanță, riscul crește odată cu avansarea în vârstă.


Simptome de hernie inghinală

Puteți observa o umflătură sub piele, în zona inghinală.

Este posibil să simțiți durere atunci când ridicați obiecte grele, în urma acceselor de tuse, în timpul urinării sau defecației (în timpul perioadelor de constipație) sau după o perioadă prelungită de stat în picioare. Durerea poate avea caracter de arsura, usturime, discomfort, jena care iradiaza spre organele genitale.

Durerea poate fi ascuțită și imediată sau o durere surdă care se înrăutățeste spre sfârșitul zilei.


Investigații radioimagistice și de laborator

Ecografia de părți moi.Diagnosticul de hernie inghinală

Diagnosticul trebuie pus în urma unei consultații efectuate de către medicul specialist chirurg.

Dacă în urma consultației se pune diagnosticul de hernie inghinală, trebuie să știți că singurul tratament este cel chirurgical. Momentul intervenției chirurgicale trebuie decis în urma consultației.


Tratamentul pentru hernie inghinală

Tratamentul herniei inghinale este strict chirurgical. Intervenția chirurgicală poate fi clasică sau laparoscopică.


Avantajele abordării laparoscopice:

- durerea postoperatorie este mai redusă

- timpul de revenire la activitățile zilnice este mai mic

- ratele de recidivă sunt mai mici

- rezultate estetice superioare

- durata de spitalizare redusă

- risc de infecții postoperatorii diminuat


Evoluție, complicații, profilaxie


Riscul anesteziei generale - greață, vărsături, retenție urinară, durere în gât și dureri de cap.

Recidiva herniei – pentru intervenția laparoscopică, riscul de recidivă este de 0,2-0,5 %. Reapariția herniei se întâlnește în operațiile unde nu se utilizează plasa ca mijloc de întărire a peretelui.

Sângerarea – pot sa apară febră, roșeață, umflături sau sensibilitate în jurul inciziei. Infecția postoperatorie necesită antibiotice.

Cicatricea dureroasă - pot persista o jenă dureroasă, furnicături într-o anumită zona din apropierea inciziei.

Leziuni ale organelor interne - Deși extrem de rare, leziuni la nivelul intestinului, vezicii urinare, nervilor sau a vaselor de sânge de la acel nivel pot apărea în timpul intervenției chirurgicale de hernie și pot complica intervenția.


HERNIE INGHINALA 

TRATAMENT CHIRURGICAL LAPAROSCOPIC
PROCEDEUL TAPP - TRANSPERITONEAL APPROACH

FOLLOW US