free wysiwyg web site creator

HERNIA FEMURALA

TRATAMENT CHIRURGICAL LAPAROSCOPIC
PROCEDEUL TAPP

LAPAROSCOPIE
MURES

TEHNICI CHIRURGICALE MINIINVAZIVE IN TRATAMENTUL DIVERSELOR PATOLOGII ABDOMINALE.

HERNIA FEMURALA

Generalitati

Hernia femurala reprezinta exteriorizarea unui organ abdominal (cel mai frecvent epiploon, intestin subtire sau intestin gros) sub tegumentul regiunii femurale - sub ligamentul inghinal, la nivelul fetei anterioare a coapsei.

Herniile femurale sunt considerate hernii de slabiciune si apar in special la pacientii obezi, malnutriti sau varstnici. Aparitia herniei este favorizata de orice conditie care creste presiunea in cavitatea abdominala, cum ar fi: tusea cronica (in special in cazul pacientilor fumatori), constipatie cronica. Sarcina poate favoriza aparitia herniilor femurale.


Semne si simptome

Tabloul clinic este dominat de durere cu localizare la baza coapsei si uneori iradiere scrotala/labiala si inghinala. In cazul in care apar complicatii (incarcerare sau strangulari) apare voma, greata, oprirea tranzitului intestinal cu meteorism abdominal accentuat.

Aceasta simptomatologie impune tratamentul de specialitate imediat, deoarece o hernie complicata reprezinta o urgenta chirurgicala.


Investigatii. Pentru stabilirea diagnosticului, medicul va efectua pacientilor un examen fizic amanuntit si va insista apoi asupra zonei ce prezinta proeminenta herniara. Reducerea ei digitala si expansiunea la tuse sunt semne ale unei hernii femurale necomplicate.

In general nu sunt necesare si alte investigatii pentru definitivarea diagnosticului, ci doar pentru a evalua starea de sanatate generala a pacientului. Pacientii obezi vor fi insa investigati suplimentar prin ecografie, computer tomografie sau rezonanta magnetica nucleara, in cazul lor diagnosticul facandu-se mai greu. Medicul va face diagnosticul diferential cu hernia inghinala, adenopatia inghinala sau anevrism de artera femurala.


Tratament. Tratamentul herniei femurale este chirurgical. Datorita faptului ca herniile femurale se complica foarte frecvent, pacientii trebuie operati cat mai curand, nu de putine ori interventiile facandu-se in regim de urgenta.


Herniile femurale nu se rezolva spontan, lasate netratate cresc in dimensiuni si astfel se complica mult mai usor. In cazul in care starea pacientului este buna, nu are tare asociate, operatia se va efectua cat mai aproape de momentul prezentarii la medic si diagnosticarii, pentru a evita aparitia incarcerarilor sau strangularilor.

Herniile ireductibile, dureroase si cu sac herniar cu aspect modificat (cianotic, palid) vor fi tratate in regim de urgenta. Vindecarea postoperatorie in aceste cazuri este de lunga durata si foarte anevoioasa.

Urgenta este reprezentata de faptul ca modificarile mentionate sunt semne ale strangularii ansei - aceasta va suferi un proces de necroza prin oprirea vascularizatiei venoase si arteriale.

Deseori pentru repararea defectului parietal se recurge la protezarea peretelui sau la refacerea acestuia folosind material sintetic.

Metodele chirurgicale moderne, laparoscopice - procedeul TAPP - poate fi utilizat in cazul formelor clinice necomplicate si include plastia peretelui abdominal cu plasa.

CURA CHIRURGICALALAPAROSCOPICA A HERNIEI FEMURALE

FOLLOW US