top bootstrap web page builder software download

CURA CHIRURGICALALAPAROSCOPICA A VARICOCELULUI

TRATAMENT CHIRURGICAL LAPAROSCOPIC

LAPAROSCOPIE
MURES

TEHNICI CHIRURGICALE MINIINVAZIVE IN TRATAMENTUL DIVERSELOR PATOLOGII ABDOMINALE.

CHIRURGICA LAPAROSCOPICA A VARICOCELULUI

Generalitati

Varicocelul este o boală răspândită la bărbaţi, care se caracterizează prin prezenţa venelor dilatate în jurul testiculului şi al cordonului spermatic.

Cauza dezvoltării varicocelului, în cele mai multe cazuri, este structura anatomică a venelor de la nivelul testiculelor, care predispune la stagnarea sângelui şi la dilatarea acestor vase. În mai mult de 80% dintre toate cazurile, varicocelul se formează din partea testiculului stâng.


Varicocelul, de regulă, începe să se dezvolte la băieţii cu vârsta de 10-12 ani şi poate deveni vizibil la vârsta de aproximativ 14-15 ani.

În cele mai multe cazuri, varicocelul nu se manifestă prin niciun simptom şi este detectat întâmplător, fie că în timpul examinării de către un urolog, cu ocazia altei boli a organelor genitale, fie că în timpul examinării la medic pe motivul infertilităţii.


În unele cazuri, varicocelul poate să se manifeste prin creşterea în volum a scrotului dintr-o parte. Din partea varicocelului, în scrot, pot fi palpate venele dilatate, care sunt simţite ca un ghem de „şireturi” groase.


Ocazional, la bărbaţii cu varicocel de gradul 2 sau 3 apar durerile persistente, cu o senzaţie de tragere sau senzaţie de greutate în scrot.

Clasificarea Dubin Amiand:

Varicocelul de gradul 1 (uşor) Se caracterizează prin dilatarea uşoară a venelor scrotale şi poate fi detectat doar cu un examen special - ecografie funiculului spermatic.

Varicocelul de gradul 2 (mediu) Se caracterizează prin dilatarea medie a venelor scrotale şi poate fi detectat în timpul examenului special,  - ecografie funiculului spermatic.

Varicocelul de gradul 3 (pronunţat) Se caracterizează prin dilatarea semnificativă a venelor scrotale şi poate fi auto-detectat prin simpla palpare a scrotului. Venele dilatate sunt simţite ca un ghem de „şireturi” groase.

Cu toate că varicocelul se întâlneşte mai frecvent la bărbaţii cu infertilitate, 2/3 dintre bărbaţii cu varicocel nu au probleme de concepţie.


Analiza lichidului seminal la un bărbat care suferă de varicocel poate depista lipsa spermatozoizilor în spermă (azoospermia), motilitatea redusă a spermatozoizilor (astenospermia) şi deformarea lor (teratospermia). În acelaşi timp, înlăturarea varicocelului poate conduce la normalizarea spermei.


Mecanismul exact al tulburării procesului de formare a spermei la bărbaţii care suferă de varicocel nu este cunoscut. Ipoteza cea mai probabilă este că venele dilatate ale scrotului perturbă procesul termoreglării testiculare. Se ştie că procesul producerii de spermă are loc la 2,5-3 C sub temperatura normală a corpului uman. Venele dilatate ale scrotului pot conduce la stagnarea sângelui cald în jurul testiculelor şi, prin urmare, la supraîncălzirea lor.


Unii specialişti recomandă ca bărbaţii care nu pot concepe un copil să se supună unei intervenţii chirurgicale pentru a elimina varicocelul. Cu toate acestea, deocamdată nu există date precise care ar confirma că, într-adevăr, acest lucru sporeşte şansele de concepţie.

FOLLOW US