simple web creator software

DIVERSIA BILIO-PANCREATICA 

Biliopancreatic Diversion 

LAPAROSCOPIEMURES

TEHNICI CHIRURGICALE MINIINVAZIVE IN TRATAMENTUL DIVERSELOR PATOLOGII ABDOMINALE.

DIVERSIA BILIO-PANCREATICA

Generalitati

Chirurgia bariatrică (chirurgia obezității) este o specialitate desprinsă din chirurgia generală și se adresează tratamentului obezității. Obezitatea este o afecțiune care rezultă din acumularea excesivă de grăsime. Aprecierea acestui exces se determină cu ajutorul unei formule de calcul care determină indicele de masă corporală (body mass index), prescurtat BMI. Pe baza valorii BMI, excesul ponderal se gradează în felul următor:


Normal: 18,5-24,9 kg/m².

Supraponderal: 25-29,9 kg/m².

Obezitate moderată (grad I): 30-34,9 kg/m².

Obezitate severă (grad II): 35-39,9 kg/m².

Obezitate morbidă (grad III): 40-50 kg/m².

Superobezitate ≥ 50 kg/m².


Obezitatea este considerată morbidă atunci când depășește cu 100% greutatea ideală, când BMI ≥ 40 kg/m². De obicei, la aceste valori, excesul de greutate are drept consecință și peste 30 de boli asociate.

Dintre acestea, putem enumera: 

• diabetul zaharat tip 2;

• hipertensiunea arterială; 

• afecțiuni vasculare coronariane și periferice; 

• apneea în somn, sindromul Pickwick;

• suferințe articulare; 

• hernii abdominale;

• boala de reflux gastroesofagian;

• diferite tipuri de cancer (sân, uter, colon, pancreas). 


Astfel, cu aceste probleme ce trebuie luate mai mult decât în serios, aspectul estetic devine cel mai puțin important, chiar dacă nici acesta nu trebuie neglijat. 


Diversia bilio-pancreatica este o operație în principal malabsorbtivă. Implică îndepărtarea unei porțiuni importante din stomac și conectarea celui restant cu ultima porțiune a intestinului subțire.

Astfel alimentele nu intră în contact cu segmentul intestinal unde ar trebui să se facă absorbția principiilor alimentare.

Este considerată cea mai agresivă din punct de vedere metabolic, pacienții având nevoie postoperator fără excepție de suplimente alimentare.


Riscurile de infectie si complicatii sunt mult mai mici prin intermediul laparoscopiei, iar sansele de recuperare sunt mult mai bune.

FOLLOW US