wysiwyg website development software

COLECISTITA ACUTA

URGENTA CHIRURGICALA

COLECISTITA ACUTA

Generalitati

Reprezinta inflamatia acuta a vezicii biliare sau colecistului. Cauza cea mai frecventa a inflamatiei este prezenta calculilor biliari sau litiazei biliare, care se formeaza dintr-o disfunctie a vezicii biliare si prin stagnarea bilei in aceasta. Litiaza biliara determina iritarea peretelui colecistului sau obstructia ductului cistic, cauzele sindromului inflamator acut colecistic.


Simptome de apendicita acuta

Durerea este principalul simptom - ea apare in regiunea epigastrica (capul pieptului) si a hipocondrului drept (subcostal pe partea dreapta), dar poate fi resimtita atat in spate cat si in umarul drept.

Durerea apare brusc dupa masa sau in timpul noptii si nu se calmeaza la incercarile pacientului de a obtine o pozitie confortabila - colica biliara, impiedica respiratia profunda. Poate fi o durere intermitenta, manifestandu-se ca niste crize periodice (colica biliara), sau continua, si nu se calmeaza usor in cazul aparitiei complicatiilor.


Greata si varsaturile - variaza de la gust amar sau metalic matinal, la varsaturi alimentare, bilioase (verzui) care duc la calmarea intr-o mare masura a durerii.


Lipsa poftei de mancare.


Febra - semn al aparitiei complicatiilor (colecistita acuta).


Icterul (coloratia galbena a ochilor cel mai frecvent), urini hipercrome (inchise la culoare), scaune decolorate – semn de complicatie al acestei patologii prin migrarea calculilor in caile bilare extrahepatice si blocarea acestora.


Investigatii radioimagistice si de laborator

- Hemoleucograma, Poteina C reactiva, VSH, Fibrinogen

- Sumar de urina

- Ecografie abdominala

- Tomografie computerizata (facultativa - daca ecografia abdominala este negativa)

FOLLOW US